Elisa

Elisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 73]

Piernikowe lody w muffinkowych miseczkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lody piernikowe podane w kruchych miseczkach zaskoczą rodzinę i gości. Warto przygotować takie lody nie tylko na święta.

Piernikowe lody w muffinkowych miseczkach

Składniki:

Piernikowe lody w muffinkowych miseczkach

Lody:

  • 330 ml śmietany kremówki 30%
  • około 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • cukier puder do smaku
  • 15 dag pierników w czekoladzie nadziewanych

Miseczki:

  • 10 dag margaryny
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Piernikowe lody w muffinkowych miseczkach
1. Najpierw śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier puder do smaku i ponownie ubić.

2. Dodać przyprawę do piernika i ubijać.

3. Następnie do masy pokruszyć pierniczki i delikatnie wymieszać. Masę przelć do zamykanego pudełka i wstawić do zamrażarki na kilka godzin. Masę lodową od czasu do czasu mieszać.

4. Z kolei w między czasie zrobić miseczki.

5. Mąkę, cukier i proszek do pieczenia dać do miski. Następnie margarynę z tymi składnikami rozetrzeć opuszkami palców.

6. Dodać jajko i zagnieść ciasto.

7. Kolejno ciasto wstawić na 10 minut do lodówki.

8. Po tym czasie ciasto podzielić na kilka części. Wałkować krążki. Blaszkę do pieczenia muffinek odwrócić do góry nogami i na wypuklenia nałożyć krążki ciasta formując miseczki.

9. Wstawić do piekarnika około 15-20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ściągnąć miseczki i odkładamy do wystygnięcia.

10. Po upływie kilku godzin lody nałożyć do miseczek. Smacznego!

Tagi:

lody deser okazje