nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Truskawki pod kokosową kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zamiast ciasta soczyste truskawki zapieczone pod kruszonką z dodatkiem wiórek kokosowych, które smakowicie chrupią podczas jedzenia.

Truskawki pod kokosową kruszonką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Truskawki pod kokosową kruszonką

 

  • 0,5 kg truskawek
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru do kruszonki i trochę do obsypania truskawek po wierzchu
  • 1/5 kostki masła do kruszonki i trochę do wysmarowania naczynia do zapiekania
  • szczypta imbiru w proszku

Sposób przygotowania:

Truskawki pod kokosową kruszonką
Umyte truskawki pokroić na mniejsze części do naczynia (uprzednio posmarowanego nieco masłem), w którym będziemy mogli je zapiec w piekarniku. Truskawki posypać po wierzchu cukrem (można z tego zrezygnować, jeżeli chcemy odjąć odrobinę kalorii lub mamy bardzo słodkie truskawki). Przygotować kruszonkę: do miski wsypać mąkę, cukier, wiórki kokosowe i odrobinę imbiru oraz dołożyć masło. Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść. Gotową kruszonką obsypać truskawki umieszczone wcześniej w naczyniu do zapiekania. Wstawić tak przygotowane truskawki jeszcze pod surową kruszonką do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec je przez około 30 minut.
Truskawki pod kokosową kruszonką
Pokrojone truskawki umieszczone w naczyniu do zapiekania
Truskawki pod kokosową kruszonką
Kruszonka zagnieciona z masła mąki cukru i wiórek kokosowych
Truskawki pod kokosową kruszonką
Truskawki przykryte surową jeszcze kruszonką tuż przed wstawieniem ich do piekarnika