Sposób przygotowania:
Złocista gwiazdaETAP 1
Masę makową miksujemy z kakao oraz wzbogacamy ją o ulubione bakalie.
CIASTO:Mleko delikatnie podgrzewamy. Do letniego dodajemy rozkruszone drożdże, łyżkę cukru oraz około 4 łyżki mąki. Tak przygotowany rozczyn pozostawiamy na około 10-15 minut do wyrośnięcia.
Między czasie masło rozpuszczamy i delikatnie studzimy.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, sól, pozostały cukier, dynię oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. Ilość dodanej mąki jest zależna od gęstości dyniowego puree.
ETAP 2
Ciasto drożdżowe wyrabiamy około 15 minut. W połowie wyrabiania dodajemy do niego tłuszcz. Gdy ciasto odchodzi od ręki przykrywamy je i odkładamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.
ETAP 3
Po tym czasie, wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i dzielimy na trzy części.
Każdą część wałkujemy na okrąg o średnicy około 26 cm.
ETAP 4
Pierwsze rozwałkowane koło przekładamy na dużą blaszkę do pieczenia.
Okrąg smarujemy połową masy makowej, pozostawiając około 1 centymetrowy margines od brzegu.
ETAP 5
Na masę wykładamy drugą rozwałkowaną część ciasta. Smarujemy ją pozostałą masą makową i przykrywamy trzecią częścią ciasta. Brzegi ciasta sklejamy.
Na środku ciasta kładziemy szklankę. Za pomocą ostrego noża ciasto dzielimy na 16 równych części. Szklankę ściągamy. Każdy powstały kawałek ciasta przekręcamy 3 razy. Wykonujemy to na przemian, jeden kawałek w prawo, a sąsiedni w lewo.
Powstałe pary, odwrotnie skręconych kawałków zlepiamy ze sobą. W ten sposób formujemy kształt gwiazdy.
ETAP 6
Ciasto z wierzchu smarujemy jajkiem. Tak przygotowane wkładamy do piekarnika. Pozostawiamy go tam na około 15- 20 minut, by gwiazda podrosła.
Następnie włączamy piekarnik. Gwiazdę pieczemy około 35- 40 minut w 180°C. Gotową wyjmujemy. Jeszcze ciepłą polewamy lukrem i odkładamy do ostygnięcia.
ETAP 7
LUKIER:Mleko łączymy z cukrem pudrem, by powstał gęsty, ale lejący lukier. Gotowym smarujemy wyjętą z piekarnika gwiazdę.
gusia1000