zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Jabłkowe róże z ciasta francuskiego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Bardzo efektownie wyglądające, smaczne i szybkie w przygotowaniu. Ciasto jak macie ochotę możecie przygotować sami.

Jabłkowe róże z ciasta francuskiego

Składniki:

Jabłkowe róże z ciasta francuskiego

 

  • 1 op ciasta francuskiego
  • 1,5 - 2 jabłka ( w zależności od wielkości )
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 szk wody
  • kilka łyżek dżemu truskawkowego ( ja dodałam dwie łyżki wody celem rozcieńczenia )
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Jabłkowe róże z ciasta francuskiego
Na początek wodę należy przygotować i zagotować z sokiem z cytryny. Będzie nam potrzebna do jabłek. Potem jabłka dokładnie umyć, przekroić na połówki, a następnie wyciąć z nich gniazda nasienne. Każdą połówkę jabłka pokroić na bardzo cienkie plasterki, które należy delikatnie włożyć do garnka z zagotowaną wodą z cytryną. Trzeba przy tym uważać aby plasterki się nie połamały.

Garnek z zawartością przykryć pokrywką i tak zostawić na 5 minut. Po tym czasie jabłka zmiękną i wtedy należy delikatnie odcedzić je na sicie. Ciasto pokroić na 6 pasków ( od węższej strony ). Każdy pasek posmarować rozcieńczonym dżemem bo taki gęsty może nam się nie rozprowadzić dobrze i wzdłuż paska z jednej strony kłaść plasterki jabłek tak aby zachodził jeden na drugi.

Jabłka powinny lekko wystawać ponad ciasto ale nie za dużo bo w trakcie zwijania mogą się wysuwać i cała róża straci efekt. Na końcach zostawić trochę wolnego ciasta bez jabłka. Pasek bez owocu założyć na ten z jabłkiem i dżemem i zawinąć delikatnie ruloniki co w efekcie utworzy nam różę.

Tak przygotowane ciastka włożyć do wgłębień formy do pieczenia takiej na babeczki. Jeśli nie posiadacie takowej można użyć silikonowych pojedynczych foremek.

Róże piec 25-30 minut zakryte folią aluminiową w temperaturze 200 stopni a potem zdjąć folię i piec jeszcze około 8 minut kontrolując aby jabłka się zarumieniły ale nie spaliły. Upieczone róże delikatnie wyjąć na kratkę uważając aby ciasto nie popękało i przestudzone oprószyć cukrem pudrem.