aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Gofry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

pyszne gofry z cukrem pudrem

Gofry Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gofry

 

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1,75 szklanki mleka,
  • 2 żółtka,
  • 2 białka,
  • 3 łyżki oleju lub stopionego masła,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Gofry
Do miski przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodajemy cukier biały i waniliowy. Następnie dodajemy żółtka i olej. Miksujemy, dolewając powoli mleko. Odstawiamy ciasto na godzinę. Kolejno dodajemy ubite na sztywno białka. Dodajemy je do ciasta i mieszamy delikatnie. Taką masę wylewamy na rozgrzane płyty gofrownicy. Gofry pieczemy, aż do zarumieniania. Wyciągamy je przy pomocy wykałaczki, nadziewamy gofry i wyciągamy :)
Gofry
do maki, proszku do piecznia dodajemy mleko, olej i zoltka
Gofry
wlewamy mase na rozgrzana gofrownice i pieczemy
Gofry
pieczemy gofry az do zarumienienia sie gofrow
Gofry
po upieczeniu studzimy na kratce lub na pionowo

Tagi:

gofry desery