mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

SUPERPRZEPIS

Gofry dyniowe wg Mychy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne, mięciutkie a zarazem chrupiące gofry, w których łatwo można przemycić dzieciakom nieco warzyw :)

Gofry dyniowe wg Mychy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gofry dyniowe wg Mychy

 

Sposób przygotowania:

Gofry dyniowe wg Mychy
Na początku przygotowuję pure z dyni. W tym celu dynię obieram ze skóry, kroję na niewielkie kawałki, oczyszczam z pestek i układam na blasze. Przykrywam folią aluminiową i piekę w nagrzanym do 180*C piekarniku ok. 1 godz. Po tym czasie miękki miąższ miksuję blenderem. Do miski przekładam przesianą mąkę z proszkiem, dodaję pure z dyni i wszystkie pozostałe składniki (powinny mieć temp. pokojową). Gofrownicę spryskuję delikatnie oliwą w sprayu. Do rozgrzanej gofrownicy wkładam po ok. 3 łyżki masy. Piekę aż gofry będą mocno rumiane. Podaję na gorąco z ulubionymi dodatkami.
Gofry dyniowe wg Mychy
Do miski przekładam pzesianą mąkę i pure z dyni
Gofry dyniowe wg Mychy
Wlewam mleko, wbijam jajko i dodaję resztę składników
Gofry dyniowe wg Mychy
Wszystko miksuję za pomocą blendera na jednolitą masę
Gofry dyniowe wg Mychy
Wlewam ok. 3 łyżki masy do nagrzanej gofrownicy i smażę gofry