kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Gofry orkiszowo - jogurtowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczne gofry. Super smakują i możemy je podać na słodko lub wytrawne. Polecam na śniadanie.

Gofry orkiszowo  - jogurtowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Gofry orkiszowo - jogurtowe

 

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1 szkl mąki orkiszowej
  • 8 łyżek mąki z amarantusa
  • 2 łyżki z oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do gofrownicy
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Gofry orkiszowo - jogurtowe
Do miski wkładamy jogurt, wybite jajka i olej, mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę orkiszową z proszkiem do pieczenia oraz mąkę z amarantusa. Mieszamy do połączenia się składników.

Gofrownicę smarujemy olejem i rozgrzewamy, kładziemy łyżką porcje ciasta i pieczemy gofry z obu stron na złoty kolor. Upieczonego gofry przekładamy na metalową kratkę. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Gofry orkiszowo  - jogurtowe
Jajka, jogurt i olej przekładamy do miski.
Gofry orkiszowo  - jogurtowe
Następnie wsypujemy mąki z proszkiem do pieczenia.
Gofry orkiszowo  - jogurtowe
Ciasto mieszamy do połączenia się składników.
Gofry orkiszowo  - jogurtowe
Na rozgrzana gofrownicę kładziemy porcje ciasta.
Gofry orkiszowo  - jogurtowe
Po upieczeniu gofry studzimy na kratce.

Tagi:

deser gofry