slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 719]

Gofry ryżowe pieczone w piekarniku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszne gofry bezglutenowe. Gofry ryżowe pieczone w piekarniku w silikonowej formie są pyszne i proste w przygotowaniu. Możemy je upiec na deser po obiedzie, gdy wyjmiemy już z piekarnika danie obiadowe. Polecam.

Gofry ryżowe pieczone w piekarniku

Składniki:

Gofry ryżowe pieczone w piekarniku

 

  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
  • 4 łyżki mąki ryżowej
  • do podania: bita śmietana, borówki
  • oraz: forma silikonowa na 4 gofry

Sposób przygotowania:

Gofry ryżowe pieczone w piekarniku
Do miski przelewamy jogurt naturalny oraz jajko i mieszamy. Następnie dodajemy cukier, proszek do pieczenia i mąkę ryżową. Miksujemy razem, aż nie będzie grudek. Przekładamy masę do formy silikonowej na gofry i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia na 10 minut i wyjmujemy delikatnie gofry z formy. Podajemy z bitą śmietaną i borówkami oraz posypujemy cukrem pudrem.

Można również upiec gofry tradycyjnie w gofrownicy.