kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Brukselka w sosie beszamelowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczną brukselkę. Brukselka zatopiona w sosie beszamelowym jest pysznym dodatkiem do drugiego dania. Polecam.

Brukselka w sosie beszamelowym  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Brukselka w sosie beszamelowym

 

Sposób przygotowania:

Brukselka w sosie beszamelowym
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Brukselkę czyścimy, obieramy i myjemy. Przekładamy na cedzak i odsączamy. Wkładamy do gotującej się wody, gotujemy do miękkości i przelewamy na cedzak. 

Na patelnie wkładamy masło i rozpuszczamy, wsypujemy mąkę, smażymy przez chwilę. Dolewamy mleko i gotujemy do zagęszczenia sosu. Wkładamy brukselkę i dodajemy przyprawy, mieszamy.
Bruksela w sosie beszamelowym
Oczyszczoną brukselkę wkładamy do miski.
Bruksela w sosie beszamelowym
Umytą brukselkę przekładamy na cedzak i odsączamy z wody.
Bruksela w sosie beszamelowym
Na patelni rozpuszczamy masło i robimy sos beszamelowy.
Bruksela w sosie beszamelowym
Ugotowaną brukselkę wkładamy do sosu i mieszamy.