kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 993]

Gofry jogurtowe z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne gofry. Przygotowane z dodatkiem jabłek i jogurtu. Polecam na słodki obiad lub deser. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Gofry jogurtowe z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gofry jogurtowe z jabłkami

 

  • 2 średnie jabłka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 6 łyżek mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 18 - 20 łyżek z czubkiem mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do gofrownicy

Sposób przygotowania:

Gofry jogurtowe z jabłkami
Jabłka myjemy i wycieramy ściereczką, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej do miski. Dodajemy jogurt, jajko, cukier i mieszamy. Następnie wlewamy mleko i olej, mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Ciasto musi być gęste.

Rozgrzewamy gofrownice i smarujemy olejem, kładziemy porcję ciasta i pieczemy gofry. Upieczone przekładamy na metalową kratkę.
Gofry jogurtowe z jabłkami
Do startych jabłek dodajemy jajko, jogurt, cukier.
Gofry jogurtowe z jabłkami
Dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie mieszamy.
Gofry jogurtowe z jabłkami
Łyżką nakładamy porcje ciasta na rozgrzaną gofrownice.
Gofry jogurtowe z jabłkami
Upieczone gofry przekładamy na metalową kratkę i studzimy.

Tagi:

deser gofry