kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 587]

Jogurtowe gofry z czereśniami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszne czereśniowe gofry. Ciasto zrobiłam razem z owocami. Polecam na śniadanie, deser lub podwieczorek.

Jogurtowe gofry z czereśniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jogurtowe gofry z czereśniami

 

  • 1/2 szklanki pokrojonych czereśni
  • 3 łyżki z czubkiem jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka cukru
  • 5 - 6 łyżek z czubkiem mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju do ciasta
  • olej do gofrownicy

Sposób przygotowania:

Jogurtowe gofry z czereśniami
Czereśnie myjemy i odsączamy, odrywamy szypułki i wyjmujemy pestki.

Kroimy w małą kosteczkę i przekładamy do miski. Do pokrojonych czereśni dodajemy jogurt i cukier, mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wlewamy olej i ponownie mieszamy.

Rozgrzewamy gofrownice i natłuszczający, nakładamy porcje ciasta i pieczemy na rumniany kolor.
Jogurtowe gofry z czereśniami
Umyte i pozbawione pestek czereśnie kroimy w małą kosteczkę.
Jogurtowe gofry z czereśniami
Pokrojone czereśnie, jogurt i cukier razem mieszamy.
Jogurtowe gofry z czereśniami
Dodajemy olej, mąkę i proszek do pieczenia.
Jogurtowe gofry z czereśniami
Na rozgrzaną gofrownice kładziemy porcje ciasta.