kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Gofry pomarańczowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczne gofry o smaku pomarańczowym. Przygotowane na maślance z dodatkiem skórki pomarańczowej i miodu. Polecam.

Gofry pomarańczowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Gofry pomarańczowe

 

  • 8 łyżek maślanki
  • 1 surowe jajko
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka miodu pomarańczowego
  • 1 łyżka oleju do ciasta
  • 4 łyżki z czubkiem mąki z płaskurki
  • 3 czubate łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do gofrownicy
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Gofry pomarańczowe
Do miski przelewamy maślankę i dodajemy skórkę pomarańczową, olej, wybite jajko, miód i mieszamy aż składniki się połączą. Mąki przesiewamy z proszkiem i dodajemy do miski, ponownie mieszamy.

Gofrownicę rozgrzewamy i smarujemy olejem, kładziemy porcje ciasta i pieczemy gofry na złoty kolor. Upieczonego gofry przekładamy na metalową kratkę i studzimy. 
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.  
Gofry pomarańczowe
W misce mieszamy maślankę, jajko, skórkę, olej, miód.
Gofry pomarańczowe
Wsypujemy mąkę z płaskurki i mieszamy do połączenia.
Gofry pomarańczowe
Posypujemy mąkę kukurydziana i proszek do pieczenia, mieszamy.
Gofry pomarańczowe
Gofry pieczemy w rozgrzanej i posmarowanej olejem gofrownicy.
Gofry pomarańczowe
Na metalową kratkę kładziemy upieczone gofry.

Tagi:

deser gofry