kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Gofry śliwkowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszne gofry. Pieczone razem z śliwkami, słodzone erytrolem. Polecam na śniadanie lub deser.

Gofry śliwkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gofry śliwkowe

 

  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka z czubkiem erytrolu
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju - do ciasta
  • 10 śliwek
  • olej do gofrownicy

Sposób przygotowania:

Gofry śliwkowe
Śliwki myjemy i wycieramy papierowym ręcznikiem, kroimy na pół i usuwamy pestki. Śliwki kroimy w drobną kosteczkę.
Do miski wlewamy mleko i dodajemy wybite jajko, erytrol, mieszamy.
Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wlewamy olej, ponownie mieszamy. Dodajemy pokrojone śliwki i mieszamy.
Gofrownice rozgrzewamy i smarujemy olejem, łyżką nakładamy porcje ciasta i pieczemy gofry. Upieczone gofry studzimy na metalowej kratce.
Gofry śliwkowe
Wypestkowane śliwki kroimy w drobną kosteczkę.
Gofry śliwkowe
Mleko, erytrol i jajko mieszamy do połączenia.
Gofry śliwkowe
Dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia oraz olej i mieszamy.
Gofry śliwkowe
Do ciasta na gofry dodajemy pokrojone śliwki i mieszamy.