Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

SUPERPRZEPIS

Skrzydełka smażone w cieście maślankowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Znane skrzydełka z popularnego fast-foodu które uwielbiają dzieci i dorośli. Przygotowane w domu smakują znacznie lepiej ! Delikatne w środku, soczyste, z bardzo chrupiącą skorupką. Możemy przygotować je na ostro lub w wersji łagodnej.

Skrzydełka smażone w cieście maślankowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Skrzydełka smażone w cieście maślankowym

 

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 250 ml maślanki naturalnej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • szczypta ostrej papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki mąki pszennej ( zależy od mąki , ciasto musi być bardzo gęste)

Sposób przygotowania:

Skrzydełka smażone w cieście maślankowym

ETAP 1:

Skrzydełka smażone w cieście maślankowym

Mięso myjemy, przecinam na pół przy chrząstce, odcinamy lotki.

Oprószamy słodką i ostrą papryką, odstawiamy na 2 godz. do lodówki.

ETAP 2:

Skrzydełka smażone w cieście maślankowym

Ciasto: Maślankę przelewamy do miski, wbijamy jajka, doprawiamy paprykami oraz solą, wsypujemy mąkę.

Wszystko razem łączymy do powstania gęstego ciasta.

Skrzydełka dokładnie maczamy w cieście aby całe były nim obklejone.

ETAP 3:

Skrzydełka smażone w cieście maślankowym

Obtaczamy w mące pszennej.

ETAP 4:

Skrzydełka smażone w cieście maślankowym

Smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju po ok 5 min z każdej strony.

Podajemy np. z frytkami, sałatką i sosem czosnkowym