Sposób przygotowania:
Proste gofry orkiszowo żytnie
Najpierw należy mocno rozgrzać gofrownicę (zwłaszcza jeśli ma słabszą moc). Im lepsza gofrownica tym gofry wyjdą bardziej chrupiące.
Do miski wbijam jajka, dolewam mleko, dodaję cukier, szczyptę soli i wszystko dokładnie mieszam.
Kolejno dodaję obie mąki z proszkiem do pieczenia, znów mieszam. Na koniec dolewam oliwę, mieszam.
Porcje ciasta wylewam na rozgrzaną gofrownicę. Pamiętajcie, aby przed smażeniem kolejnej porcji przemieszać ciasto.
Gofry smakują zarówno z dodatkami, jak i bez. U nas najczęściej z dużą ilością owoców.
Do miski wbijam jajka, dolewam mleko, dodaję cukier, szczyptę soli i wszystko dokładnie mieszam.
Kolejno dodaję obie mąki z proszkiem do pieczenia, znów mieszam. Na koniec dolewam oliwę, mieszam.
Porcje ciasta wylewam na rozgrzaną gofrownicę. Pamiętajcie, aby przed smażeniem kolejnej porcji przemieszać ciasto.
Gofry smakują zarówno z dodatkami, jak i bez. U nas najczęściej z dużą ilością owoców.
SylaUla
slodkieokruszki