Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

Domowe gofry

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chrupiące z wierzchu, a w środku puszyste, czyli gofry idealne. Smak lata, który możemy przypomnieć sobie zimą :)

Domowe gofry

Składniki:

Domowe gofry

Gofry:

  • 300 g mąki
  • 100 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 0,5 l mleka
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatki:

Sposób przygotowania:

Domowe gofry
1. Masło roztopić, lekko ostudzić. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zmiksować. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodać jeszcze 1-2 łyżki mąki (ciasto ma być trochę gęstsze niż naleśnikowe)

2. Porcje ciasta wylewać na środek nagrzanych płyt gofrownicy. Zamknąć pokrywę i piec gofry około 5-7 minut aż się ładnie zrumienią, sprawdzając od czasu do czasu.

3. W czasie gdy gofry się przygotowują śmietanę ubić ze śmietan fixem na sztywno, brzoskwinie i banana pokroić w plasterki.

4. Gotowe gofry polać bitą śmietaną, ułożyć owoce i rodzynki, posypać posypką i polewać polewą. Smacznego!

Tagi:

gofry deser