nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Szybkie chrupiące gofry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Takie gofry to pyszna propozycja na szybką, słodką przekąskę, prosty deser. Gofry można zjadać z dowolnymi dodatkami – z cukrem pudrem, bitą śmietaną, ulubionym dżemem, kremem czekoladowym, czy z tym co się najbardziej lubi.

Szybkie chrupiące gofry Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szybkie chrupiące gofry

 

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka 3,2% tłuszczu
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju
  • 0,5 łyżki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka białego cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Szybkie chrupiące gofry
Mąkę, proszek do pieczenia, biały i waniliowy cukier oraz szczyptę soli przesypać do miski i dodać do nich olej, wbić jajko oraz dolać mleko. Wszystkie składniki umieszczone razem w misce dokładnie razem wymieszać trzepaczką lub mikserem (ja używałam trzepaczki) tak, by nie było grudek. Rozgrzać gofrownicę. Do gorącej gofrownicy nalewać chochelką surowe jeszcze ciasto, po czym zamykać gofrownicę i czekać, aż gofry się usmażą, będą gotowe. Stopień wysmażenia gofrów zależy od preferencji, można zrobić gofry bardziej wysmażone, chrupiące lub mniej wysmażone, miękkie, ja bardziej preferuję chrupiące zatem też takie przygotowałam.
Szybkie chrupiące gofry
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania gofrów wymieszane razem
Szybkie chrupiące gofry
Surowe ciasto na gofry nalane do rozgrzanej gofrownicy