lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Gofry wg laluni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gofry wyszły bardzo smaczne i delikatne

Gofry wg laluni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gofry wg laluni

 

  • mąka ziemniaczana, 200 g
  • Mąka pszenna, 200 g
  • cukier puder, 150 g
  • mała torebka cukru wanilinowego,
  • masło śmietankowe (82%), 200 g
  • jajka, 5 szt.
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • olej do posmarowania gofrownicy
  • 100 gram wody

Sposób przygotowania:

Gofry wg laluni
1.Jajka ubiłam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym .

2.Obydwie maki wymieszałam z proszkiem do pieczenia przesiałam przez sito i dodałam stopniowo do masy jajecznej . 3.Rozpuściłam margarynę na gazie i ostudziłam dodałam do maki na przemian z wodą . Ciasto ma być troch gęstsze niż na naleśniki .

4. Odstawiam z miksowane ciasto.

5. Pędzelek maczam w oleju i smaruje gofrownice. Wlewam ciasto

6. Po ostudzeniu ,a studzę je na sitku. Ubija śmietanę 30% nakładam na gofry oraz konfiturę malinowa i tak podaję .

7. Ciasto nie może być za gęste bo gofry będą zbyt zbite sprawdźcie po pierwszym gofrze jak zbite to dodajcie jeszcze wody .

8. Około 10 porcji wyjdzie .
Gofry wg laluni
Jajka ubiłam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym
Gofry wg laluni
Pędzelek maczam w oleju i smaruje gofrownice
Gofry wg laluni
Wlewam ciasto do gofrownicy i piekę :)
Gofry wg laluni
po upieczeniu studze gofry na sitku a potem przekladam ostudzone na talerz