Sposób przygotowania:
Gofry z bitą śmietaną i borówkami
Borówki rozmrozić najlepiej na ręczniku papierowym. Śmietanę ubić z cukrem i wstawić do lodówki. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrami, mlekiem, oranżadą i olejem. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać ciasto. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać ją do ciasta i delikatnie wymieszać. Gofrownicę rozgrzać, nalewać porcje ciasta i smażyć gofry na złoty kolor. Gotowe gofry dekorować bitą śmietaną i borówkami. Można dodać małe listki mięty.
2milutka
zewa
Agatko do tych z budki nad morzem to dużo im brakuje. Jak dłużej potrzymałam w gofrownicy to były chrupiące ale i ciemniejsze. Myślę, że dużo też zależy od tego jaką moc ma gofrownica. Ale i tak smaczne były.
2milutka
edytaha
No to i ja chyba wypróbuje, narobiłaś mi chęci Ewciu :)
Agatko, dobrą metodą na chrupiące gofry jest studzenie ich w pozycji pionowej :)
2milutka
? naprawdę ?:)
edytaha
Ja opieram o kratkę z mikrofalówki. Ktoś podpowiedział mi ten pomysł i jak dotąd się sprawdza :)