zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Gofry z bitą śmietaną i borówkami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

wstyd się przyznać ale to są moje pierwsze gofry zrobione prze ze mnie

Gofry z bitą śmietaną i borówkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gofry z bitą śmietaną i borówkami

 

  • 4 jajka
  • 1/2 szk oleju
  • 300 ml mleka 3,2%
  • 200 ml białej oranżady
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szk cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2,5 szk mąki typ 500
  • 500 ml śmietany kremówki
  • cukier do smaku
  • borówki amerykańskie ( użyłam mrożonych )

Sposób przygotowania:

Gofry z bitą śmietaną i borówkami
Borówki rozmrozić najlepiej na ręczniku papierowym. Śmietanę ubić z cukrem i wstawić do lodówki. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrami, mlekiem, oranżadą i olejem. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać ciasto. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać ją do ciasta i delikatnie wymieszać. Gofrownicę rozgrzać, nalewać porcje ciasta i smażyć gofry na złoty kolor. Gotowe gofry dekorować bitą śmietaną i borówkami. Można dodać małe listki mięty.
Gofry z bitą śmietaną i borówkami
Etap 1przygotwac składniki na ciasto do gofrów
Gofry z bitą śmietaną i borówkami
Etap 2wymieszac ciasto i dodać bitą śmietanę
Gofry z bitą śmietaną i borówkami
Etap 3delikatnie połączyc ciasto z pianą
Gofry z bitą śmietaną i borówkami
Etap 4porcje ciata wylewać i piec gofry...