gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Gofry z bitą śmietaną i czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowane gofry podaję jako danie na deser - moje dzieci bardzo je lubią. Polecam - są pyszne.

Gofry z bitą śmietaną i czekoladą

Składniki:

Gofry z bitą śmietaną i czekoladą

 

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju

dodatki

  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki czekolady (ze słoika)
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Gofry z bitą śmietaną i czekoladą

ETAP 1:

Gofry z bitą śmietaną i czekoladą
Do miski przekładamy składniki do przygotowania gofrów.

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wbijamy jajka i wlewamy olej oraz mleko.

Wszystko razem miksujemy na jednolitą masę.

ETAP 2:

Gofry z bitą śmietaną i czekoladą
W gofrownicy smażymy porcjami gofry na rumiano.

Z masy smażymy gofry w gofrownicy.

ETAP 3:

Gofry z bitą śmietaną i czekoladą
Śmietankę ubijamy z dodatkiem cukru, aż będzie gęsta.

Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru.

ETAP 4:

Gofry z bitą śmietaną i czekoladą
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem mleka.

Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej.

Na gofry nakładamy bitą śmietanę, którą następnie polewamy rozpuszczoną czekoladą.


Tagi:

gofry deser