Sposób przygotowania:
Gofry jak z budki
Rozgrzewamy gofrownicę. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka miksujemy na gładką, jasną masę, dodajemy cukier puder i cukier wanilinowy.
Następnie wlewamy mleko, wodę, wsypujemy przesiany z mąką proszek do pieczenia, ucieramy do połączenia składników. Na koniec dodajemy olej i całość miksujemy (około 3 min).
Do gotowego kremu dodajemy świeżo ubitą pianę z białek i delikatnie łączymy trzepaczką lub łyżką - ostrożnie, aby ciasto było napowietrzone i nie upadło.
Za pomocą nabierki nalewamy potrzebną ilość ciasta do gofrownicy i pieczemy od 5 do 8 min (czas pieczenia zależy od mocy urządzenia). Studzimy na kratce.
Podajemy lekko ciepłe, udekorowane bitą śmietaną, truskawkami, polane rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą gorzką z pomarańczą.
Oczywiście dodatki zależą wyłącznie od upodobań i gustu. Polecam mój przepis na gofry - gwarantuję, że będziecie zachwyceni!
Następnie wlewamy mleko, wodę, wsypujemy przesiany z mąką proszek do pieczenia, ucieramy do połączenia składników. Na koniec dodajemy olej i całość miksujemy (około 3 min).
Do gotowego kremu dodajemy świeżo ubitą pianę z białek i delikatnie łączymy trzepaczką lub łyżką - ostrożnie, aby ciasto było napowietrzone i nie upadło.
Za pomocą nabierki nalewamy potrzebną ilość ciasta do gofrownicy i pieczemy od 5 do 8 min (czas pieczenia zależy od mocy urządzenia). Studzimy na kratce.
Podajemy lekko ciepłe, udekorowane bitą śmietaną, truskawkami, polane rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą gorzką z pomarańczą.
Oczywiście dodatki zależą wyłącznie od upodobań i gustu. Polecam mój przepis na gofry - gwarantuję, że będziecie zachwyceni!