MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Gofry jak z budki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Domowe gofry o smaku kupnych? Nareszcie mi się udały! Smakują jak z ulubionej budki przy rynku w Kazimierzu Dolnym. Polecam!

Gofry jak z budki

Składniki:

Gofry jak z budki

 

  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. wody
  • 3 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Dodatki:

Sposób przygotowania:

Gofry jak z budki
Rozgrzewamy gofrownicę. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka miksujemy na gładką, jasną masę, dodajemy cukier puder i cukier wanilinowy.

Następnie wlewamy mleko, wodę, wsypujemy przesiany z mąką proszek do pieczenia, ucieramy do połączenia składników. Na koniec dodajemy olej i całość miksujemy (około 3 min).

Do gotowego kremu dodajemy świeżo ubitą pianę z białek i delikatnie łączymy trzepaczką lub łyżką - ostrożnie, aby ciasto było napowietrzone i nie upadło.

Za pomocą nabierki nalewamy potrzebną ilość ciasta do gofrownicy i pieczemy od 5 do 8 min (czas pieczenia zależy od mocy urządzenia). Studzimy na kratce.

Podajemy lekko ciepłe, udekorowane bitą śmietaną, truskawkami, polane rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą gorzką z pomarańczą.

Oczywiście dodatki zależą wyłącznie od upodobań i gustu. Polecam mój przepis na gofry - gwarantuję, że będziecie zachwyceni!