Sposób przygotowania:
Gruszki zapiekane z koniakiem i rodzynkami
Umyte gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w ósemki.
Kilka godzin wcześniej namocz rodzynki zalewając je koniakiem.
Na patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj cukier i rodzynki wraz z koniakiem, kiedy całość się zagotuje dorzuć pokrojone gruszki i dokładnie pokryj je powstałym sosem.
Owoce przełóż do naczynia żaroodpornego i przykryj je płatami ciasta filo po czym wstaw do piekarnika i piecz 25 minut w 180 stopniach.
Kilka godzin wcześniej namocz rodzynki zalewając je koniakiem.
Na patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj cukier i rodzynki wraz z koniakiem, kiedy całość się zagotuje dorzuć pokrojone gruszki i dokładnie pokryj je powstałym sosem.
Owoce przełóż do naczynia żaroodpornego i przykryj je płatami ciasta filo po czym wstaw do piekarnika i piecz 25 minut w 180 stopniach.
SylaUla