Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Gruszki zapiekane z koniakiem i rodzynkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Słodkie gruszki z rodzynkami namoczonymi w koniaku zapiekane pod chrupiąca warstewka z ciasta filo :-)

Gruszki zapiekane z koniakiem i rodzynkami

Składniki:

Gruszki zapiekane z koniakiem i rodzynkami

 

  • 3 gruszki
  • garść rodzynek
  • 8 łyżek koniaku
  • łyżka masła
  • 70g cukru
  • 2 płaty ciasta filo

Sposób przygotowania:

Gruszki zapiekane z koniakiem i rodzynkami
Umyte gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w ósemki.

Kilka godzin wcześniej namocz rodzynki zalewając je koniakiem.

Na patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj cukier i rodzynki wraz z koniakiem, kiedy całość się zagotuje dorzuć pokrojone gruszki i dokładnie pokryj je powstałym sosem.

Owoce przełóż do naczynia żaroodpornego i przykryj je płatami ciasta filo po czym wstaw do piekarnika i piecz 25 minut w 180 stopniach.   

Tagi:

owoce deser