barka

barka

Kucharz
[Przepisów: 5]

Gofry z dodatkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nic tak nie poprawia humoru w leniwe sobotnie lub niedzielne poranki jak domowe gofry z bitą śmietaną, owocami, orzechami i polewą czekoladową. Polecam nie tylko dla dzieci

Gofry z dodatkami

Składniki:

Gofry z dodatkami

 

  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • Dodatki:
  • 400 g śmietanki 30%
  • dżemy/konfitury z dowolnych owoców (z czarnej porzeczki, brzoskwiniowe, wiśniowe itp.)
  • puszka brzoskwiń (lub innych owoców z puszki lub świeżych, np. bananów, kiwi)
  • orzechy włoskie
  • cukier puder
  • Polewa czekoladowa:
  • 100 g śmietanki 30%
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
  • płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej

 

Sposób przygotowania:

Gofry z dodatkami
Ciasto: Żółtka ucieramy z cukrami, następnie dodajemy mleko, wodę, olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem. Całość miksujemy. Z białek z odrobiną soli ubijamy pianę i stopniowo przekładamy do masy z żółtkami. Całość delikatnie mieszamy łyżką. Odstawiamy na kwadrans. Do rozgrzanej (i posmarowanej olejem) gofrownicy nakładamy porcje ciasta i pieczemy na złoty kolor. Polewa czekoladowa: Śmietankę podgrzewamy w rondelku, zmniejszamy moc palnika i wrzucamy połamane czekolady i kawę. Mieszamy, aż uzyskamy polewę. Dodatki: Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem na sztywno z 2 łyżeczkami cukru pudru. Brzoskwinie wyjmujemy z puszki i kroimy w kostkę. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Upieczone gofry przekładamy na duży talerz i podajemy z dodatkami: bitą śmietaną, konfiturami, owocami, orzechami, cukrem pudrem i polewą czekoladową.