Sposób przygotowania:
Gofry z bitą śmietaną i sosem wiśniowym
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i cukier waniliowy, wlewamy mleko, olej, wodę gazowanej i dodajemy żółtka, całość dokładnie miksujemy. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
Gofrownicę mocno rozgrzewamy, chochlą wylewamy porcję ciasta, pieczemy przez 4-5 minut.
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i śmietan-fix.
Masę śmietanową przekładamy do rękawa cukierniczego, rozprowadzamy na ostudzonych gofrach, polewamy sosem wiśniowym, posypujemy startą czekoladą.
Gofrownicę mocno rozgrzewamy, chochlą wylewamy porcję ciasta, pieczemy przez 4-5 minut.
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i śmietan-fix.
Masę śmietanową przekładamy do rękawa cukierniczego, rozprowadzamy na ostudzonych gofrach, polewamy sosem wiśniowym, posypujemy startą czekoladą.
Jagodowa
Magdalena88