bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Gofry z bitą śmietaną i sosem wiśniowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gofry lubi chyba każdy łasuch, szczególnie letnią porą, te z bitą śmietaną, sosem wiśniowym i startą czekoladą obłędnie smakują.

Gofry z bitą śmietaną i sosem wiśniowym

Składniki:

Gofry z bitą śmietaną i sosem wiśniowym

 

  • 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • 3 jaka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa śmietanowa:
  • 0,5 litra śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 opakowanie śmietan-fixu
  • Dodatkowo:
  • Sos do deserów wiśniowy
  • 50 gram startej czekolady

Sposób przygotowania:

Gofry z bitą śmietaną i sosem wiśniowym
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i cukier waniliowy, wlewamy mleko, olej, wodę gazowanej i dodajemy żółtka, całość dokładnie miksujemy. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.

Gofrownicę mocno rozgrzewamy, chochlą wylewamy porcję ciasta, pieczemy przez 4-5 minut.

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i śmietan-fix.

Masę śmietanową przekładamy do rękawa cukierniczego, rozprowadzamy na ostudzonych gofrach, polewamy sosem wiśniowym, posypujemy startą czekoladą.

Tagi:

desery gofry