Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Gofry z brązowym cukrem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Gofry to jeden z ulubionych deserów mojej rodziny. Żeby się nam nie znudziły, często zmieniam przepis:)

Gofry z brązowym cukrem

Składniki:

Gofry z brązowym cukrem

 

  • 4 jajka
  • 32 g cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Gofry z brązowym cukrem

Etap 1

Gofry z brązowym cukrem
Oddzielone od białek żółtka lekko ubite z cukrem.

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka lekko ubić z cukrem waniliowym i brązowym cukrem.

Etap 2

Gofry z brązowym cukrem
Słodka masa z żółtek wymieszana z mlekiem i olejem.

Dodać mleko i olej, dokładnie wymieszać.

Etap 3

Gofry z brązowym cukrem
Sypkie składniki dodane do wymieszanych składników mokrych.

Wsypać obie mąki i proszek do pieczenia. Wymieszać tak, żeby nie było grudek.

Etap 4

Gofry z brązowym cukrem
Piana ubita z białek dodana do przygotowanego ciasta.

Białka ubić na sztywną pianę. Pianę z białek dodać do ciasta. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać.

Etap 5

Gofry z brązowym cukrem

Porcję ciasta wylać na rozgrzaną, posmarowaną lekko olejem płytę gofrownicy. Zamknąć górną pokrywę.

Etap 6

Gofry z brązowym cukrem

Gofry piec na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami.


Tagi:

gofry