Sposób przygotowania:
Gofry z bitą śmietaną
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier i cukier waniliowy, lekko utrzeć. Dodać śmietanę, mleko i olej. Dokładnie wymieszać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać tak, żeby nie było grudek. Białka ubić na sztywną pianę. Pianę z białek dodać do ciasta, dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Na rozgrzaną, lekko posmarowaną olejem płytę gofrownicy wylać porcję ciasta. Zamknąć górną pokrywę. Gofry piec kilka minut na złoty kolor. Lekko przestudzić je na kratce wyłożonej ręcznikiem papierowym. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do niej cukier puder. Bitą śmietanę rozłożyć na gofrach, posypać kolorową posypką i podawać.