Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Gofry z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Chrupiące gofry z dodatkiem kwaśnej śmietany, podane z ubitą śmietaną kremówką... Gorąco polecam, są pyszne:)

Gofry z bitą śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gofry z bitą śmietaną

 

  • 4 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 2 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 2 szklanki śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • kolorowa posypka - wg uznania

Sposób przygotowania:

Gofry z bitą śmietaną
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier i cukier waniliowy, lekko utrzeć. Dodać śmietanę, mleko i olej. Dokładnie wymieszać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać tak, żeby nie było grudek. Białka ubić na sztywną pianę. Pianę z białek dodać do ciasta, dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Na rozgrzaną, lekko posmarowaną olejem płytę gofrownicy wylać porcję ciasta. Zamknąć górną pokrywę. Gofry piec kilka minut na złoty kolor. Lekko przestudzić je na kratce wyłożonej ręcznikiem papierowym. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do niej cukier puder. Bitą śmietanę rozłożyć na gofrach, posypać kolorową posypką i podawać.
Gofry z bitą śmietaną
Żółtka lekko utarte z cukrem i cukrem waniliowym.
Gofry z bitą śmietaną
Mąka i proszek do pieczenia dodane do wymieszanych mokrych składników.
Gofry z bitą śmietaną
Białka ubite na sztywną pianę dodane do ciasta.
Gofry z bitą śmietaną
Porcja ciasta wylana na rozgrzaną płytę gofrownicy.