Sposób przygotowania:
Tort ze śmietaną, kremem i jagodamiETAP 1:
1 Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, przesiewamy nad nią mąki i delikatnie mieszamy łopatka w jedna stronę. Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto biszkoptowe. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy biszkopt w poprzek.
Nasączamy biszkopt sokiem pomarańczowym i smarujemy kremem karpatko-wym. Przykrywamy drugim biszkoptem i smarujemy śmietaną. górę i boki. Dekoracja u góry jest z masy karpatkowej, a boki są obsypane czekoladowymi kuleczkami. Cała góra jest obłożona borówkami. Wstawiamy do schłodzenia najlepiej dzień wcześniej robimy tort, zdąży przejść smakiem.
2 Mleko z cukrem musimy zagotować ( 2 szklanki). W szklance mleka( tej trzeciej) mieszamy cukier waniliowy, dodajemy aromat i żółtka. Mieszamy do połączenia składników.Teraz dodajemy mąki i mieszamy tak długo by nie było żadnej grudki ( polecam zwykły mały słoik i w tym roztrzepać porządnie, najlepszy domowy sposób).
Kiedy mleko nam się zagotuje dodajemy roztrzepane składniki i mieszamy do momentu , aż będzie gęste. Zostawiamy do ostygnięcia.
Miękkie masło miksujemy na puszystą masę i dodaje łyżką ostygnięty budyń, aż do ostatniej łyżki.
SylaUla
zbysiowa
lalunia
lalunia