WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1018]

Kakaowa kaszka manna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kakaowa kaszka manna może stanowić zarówno zdrowy deser jak i pożywny posiłek na przykład na śniadanie.

Kakaowa kaszka manna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kakaowa kaszka manna

 

  • 250 ml zimnego mleka
  • 3-4 łyżeczki kaszy manny
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • 3 płaskie łyżeczki cukru
  • trochę wody

Sposób przygotowania:

Kakaowa kaszka manna

ETAP 1:

Odmierzyć 250 ml zimnego mleka najlepiej szklanką o takiej pojemności lub miarką i przelać do rondelka. ustawić na gazie i zagotować.
W międzyczasie do szklanki wsypać kaszę manną, cukier i kakao. Wymieszać.

Składniki sypkie zalać niewielką ilością wody lub również mleka i wymieszać. Gdy mleko się zagotuje wlać rozrobioną z cukrem i kakao kaszę manną. Kaszę gotować ok. 5 minut. Powinna przez ten czas zgęstnieć.

Po ugotowaniu kaszkę przelać do pucharka lub miseczki. Podawać na gorąco lub na zimno.

Na zimno będzie bardziej gęsta bo z upływem czasu jeszcze stężeje.

Kakaowa kaszka manna
Kakaowa kaszka manna po ugotowaniu w rondelku
Kakaowa kaszka manna
Rozrobiona kasza manna z kakao przelana do goracego mleka
Kakaowa kaszka manna
kakao, cukier i kasza manna rozmieszane w wodzie
Kakaowa kaszka manna
Kasza manna wymieszana na sucho z cukrem i kakao.