jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Zupa czereśniowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Zupa owocowa to doskonała propozycja na upalne dni. Smakuje pysznie, a najbardziej najmłodszym. Można dodatkowo podać ją delikatnie polaną jogurtem lub śmietanką. Polecam.

Zupa czereśniowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa czereśniowa

SKŁADNIKI

  • 45 dag ciemnych czereśni,
  • Ok 1,5 litra wody,
  • Sok wyciśnięty z jednej cytryny,
  • 0,5 szklanki słodkiego, ciemnego wina,
  • Cukier do smaku,
  • Duża szczypta cynamonu,
  • Ok 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
  • Makaron tagiatelle do podania (około 250 gram)

Sposób przygotowania:

Zupa czereśniowa

ETAP 1

Zupa czereśniowa
umyte czereśnie osuszamy

Czereśnie myjemy i osuszamy.

ETAP 2

Osuszone drylujemy.

ETAP 3

Zupa czereśniowa
pod koniec do zupy dodajemy wino

Pozbawione pestek przekładamy do garnka i zalewamy wodą (pozostawiamy około 1 szklankę wody na rozrobienie mąki).Czereśnie gotujemy około 20 minut do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy do nich sok wyciśnięty z cytryny, wino oraz cynamon.

ETAP 4

Zupa czereśniowa
zupę zagęszczamy mąką ziemniaczaną

Gdy owoce są miękkie w pozostałej szklance wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną. Przygotowaną zawiesinę wlewamy na gotującą zupę. Gotujemy zupę do momentu jak stanie się klarowna. Gotową słodzimy do smaku według uznania.

ETAP 5

Zupa czereśniowa
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu

Zupę lekko lub całkowicie studzimy, a między czasie makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Przestudzoną zupę podajemy w towarzystwie makaronu.