Sposób przygotowania:
Zupa czereśniowaETAP 1
Czereśnie myjemy i osuszamy.
ETAP 2
Osuszone drylujemy.
ETAP 3
Pozbawione pestek przekładamy do garnka i zalewamy wodą (pozostawiamy około 1 szklankę wody na rozrobienie mąki).Czereśnie gotujemy około 20 minut do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy do nich sok wyciśnięty z cytryny, wino oraz cynamon.
ETAP 4
Gdy owoce są miękkie w pozostałej szklance wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną. Przygotowaną zawiesinę wlewamy na gotującą zupę. Gotujemy zupę do momentu jak stanie się klarowna. Gotową słodzimy do smaku według uznania.
ETAP 5
Zupę lekko lub całkowicie studzimy, a między czasie makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Przestudzoną zupę podajemy w towarzystwie makaronu.
SylaUla
gusia1000