Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Ciastka jaglane z migdałami rodzynkami i czekoladą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 130
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Te pyszne ciasteczka przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym, ale nie tylko miłośnikom zdrowych słodyczy. Idealnie też sprawdzą się w przypadku osób zmagających się z cukrzycą oraz będących na diecie bezglutenowej.

Ciastka jaglane z migdałami rodzynkami i czekoladą

Składniki:

Ciastka jaglane z migdałami rodzynkami i czekoladą

Około 15 sztuk:

  • 200g płatków jaglanych
  • 250 ml mleka
  • 50g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 3 łyżki mielonych migdałów/mąki migdałowej
  • 3 łyżki płatków migdałowych/posiekanych migdałów
  • 100g rodzynek
  • 50g czekolady gorzkiej (bez cukru)

Sposób przygotowania:

Ciastka jaglane z migdałami rodzynkami i czekoladą

Masa:

Ciastka jaglane z migdałami rodzynkami i czekoladą
Skłądniki ciasteczek powinny być dokładnie połączone.

Masło należy rozpuścić na patelni lub w niewielkim garnuszku i dokładnie wymieszać z płatkami jaglanymi oraz mlekiem.
Zawartość patelni/garnuszka umieścić w misce i połączy z jajkiem, proszkiem do pieczenia, migdałami, rodzynkami i kawałkami czekolady.
(Masa musi być ciepła, aby czekolada troszkę się roztopiła.)

Formowanie:

Ciastka jaglane z migdałami rodzynkami i czekoladą
Ciasteczka można robić o dowolnej wielkości.

Z masy płatkowej należy uformować kulki wielkością przypominające orzech włoski.
Każdą z nich dość sporo spłaszczyć (można również widelcem) i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Ciastka jaglane z migdałami rodzynkami i czekoladą
Ja swoje ciastka piekłam w piekarniku gazowym.

Ciastka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.