Sposób przygotowania:
Gołąbki bez zawijania w kapuścianym sosieETAP 1:
Młodą kapustę bardzo drobno szatkujemy. Dzielimy na dwie części.
ETAP 2:
W misce wyrabiamy mielone mięso z jajkiem, bułką tartą, połową kapusty, cebulą i przyprawami – solą, pieprzem i chilli. Formujemy kulki. Każdego kotleta obtaczamy w mące tworząc stożek. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni.
ETAP 3:
Drugą część kapusty przekładamy do garnka. Dokładamy obraną i pokrojoną w pół plasterki marchewkę i pietruszkę. Dolewamy odrobinę wody, przyprawiamy solą i pieprzem.
Dusimy na wolnym ogniu. Do kapusty dokładamy przesmażone mięso. Całość zalewamy wodą wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Dusimy na wolnym ogniu ok. 30 minut od czasu do czasu mieszając.
Gdy wyparuje nam woda możemy delikatnie podlać.