Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Gołąbki bez zawijania - dla leniwych

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Gołąbki bez zawijania - dla leniwych to smak, który uwielbiam, ugotowane w pomidorowym sosie zawsze świetnie smakują :)

Gołąbki bez zawijania - dla leniwych Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Gołąbki bez zawijania - dla leniwych

 

 

  • sos:
  • 1 duża lub 2 mełe cebule
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka korzeń
  • 500 ml koncentratu w kartoniku
  • około 300 ml wody
  • olej
  • 1 szczypta rozmarynu
  • 1 szczypta oregano
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Gołąbki bez zawijania - dla leniwych
Ryż i kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Kapustę białą drobniutko szatkujemy (użyłam malaksera) solimy i odstawiamy na kwadrans.
Do kapusty dodajemy mięso mielone, ugotowany i przestudzony ryż z kaszą oraz posiekany koperek, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem - wyrabiamy całość na jednolitą masę.

Z masy formujemy gołąbki wielkości dłoni, obtaczamy w bułce tartej. Przygotowane gołąbki obsmażamy dość mocno z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu.

Przygotowujemy sos. Cebulę obieramy i drobniutko siekamy, szklimy na oleju, dodajemy startą na małych oczkach marchewkę i korzeń pietruszki - całość przesmażamy 2-3 minuty mieszając.

Dodajemy koncentrat pomidorowy wraz z wodą, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i oregano - całość zagotowujemy.

Do przygotowanego sosu wkładamy gołąbki. Całość gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez około 30 - 40 minut.   
Gołąbki bez zawijania - dla leniwych
Do miski przekładamy wszystkie składniki na gołąbki
Gołąbki bez zawijania - dla leniwych
wszystkie składniki mieszamy do połączenia
Gołąbki bez zawijania - dla leniwych
formujemy gołabki wielkości dłoni i obtaczamy w bułce
Gołąbki bez zawijania - dla leniwych
wszystkie gołabki obsmazamy dość mocno na rozgrzanym tłuszczu
Gołąbki bez zawijania - dla leniwych
z podanych składników przygotowujemy sos
Gołąbki bez zawijania - dla leniwych
do sosu przekładamy gołąbki i gotujemy pod przykryciem około 30 minut.