Sposób przygotowania:
Gołąbki bez zawijania - dla leniwych
Ryż i kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Kapustę białą drobniutko szatkujemy (użyłam malaksera) solimy i odstawiamy na kwadrans.
Do kapusty dodajemy mięso mielone, ugotowany i przestudzony ryż z kaszą oraz posiekany koperek, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem - wyrabiamy całość na jednolitą masę.
Z masy formujemy gołąbki wielkości dłoni, obtaczamy w bułce tartej. Przygotowane gołąbki obsmażamy dość mocno z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu.
Przygotowujemy sos. Cebulę obieramy i drobniutko siekamy, szklimy na oleju, dodajemy startą na małych oczkach marchewkę i korzeń pietruszki - całość przesmażamy 2-3 minuty mieszając.
Dodajemy koncentrat pomidorowy wraz z wodą, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i oregano - całość zagotowujemy.
Do przygotowanego sosu wkładamy gołąbki. Całość gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez około 30 - 40 minut.
Z masy formujemy gołąbki wielkości dłoni, obtaczamy w bułce tartej. Przygotowane gołąbki obsmażamy dość mocno z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu.
Przygotowujemy sos. Cebulę obieramy i drobniutko siekamy, szklimy na oleju, dodajemy startą na małych oczkach marchewkę i korzeń pietruszki - całość przesmażamy 2-3 minuty mieszając.
Dodajemy koncentrat pomidorowy wraz z wodą, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i oregano - całość zagotowujemy.
Do przygotowanego sosu wkładamy gołąbki. Całość gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez około 30 - 40 minut.
Magdalena88
Konczi
Owszem - to pyszne danie dla całej rodziny, polecam :)
Jagodowa
Konczi
Koniecznie skuś się i przygotuj takie gołąbki :)
saper
Konczi
Przyznam, że przez moment zwątpiłam czy będziecie mieli obiad ... ufff smacznego :))
Frajdejka
Frajdejka
Konczi
Faktycznie błąd w opisie ma być pietruszka korzeń, zioła możesz dodać i rozmaryn i tymianek, pozdrawiam :)