superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Gołąbki bez zawijania superbaby4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Gołąbki bez zawijania to nieco inna wersja gołąbków. Jak dla mnie zdecydowanie lepsza i smaczniejsza. Robi się je też szybciej niż tradycyjne gołąbki.

Gołąbki bez zawijania superbaby4

Składniki:

Gołąbki bez zawijania superbaby4

 

  • ( na 12 – 14 sztuk)
  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 500 g świeżej kapusty
  • 100 g ryżu pełnoziarnistego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 słoiczek domowego przecieru pomidorowego
  • 200 ml bulionu drobiowego

Sposób przygotowania:

Gołąbki bez zawijania superbaby4
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przekładamy do sitka aby ociekł. Umytą kapustę bardzo drobno szatkujemy, a następnie odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody.

Cebulę drobno szatkujemy w kostkę i smażmy na złoty kolor na oleju roślinnym. W osobnej misce mieszamy mięso mielone z kapustą i pozostałymi składnikami: kaszą manną i ugotowanym, zimnym ryżem. Całość doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem.

Do "gołąbków " wbijamy jajko i dokładnie wyrabiamy dłońmi, aby wszystkie składniki dokładnie się wymieszały i połączyły. Dodajemy wystudzoną cebulkę.

Formujemy gołąbki. Smażymy na oleju z każdej strony, aż się przyrumienią i przekładamy do rondla.

200 ml bulionu mieszamy z domowym przecierem pomidorowym i zalewamy nimi gołąbki. Całość dusimy pod przykryciem na bardzo małym ogniu ogniu około 15 minut. Sos można też nieco doprawić pieprzem oraz tymiankiem i odrobiną cukru.