darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Gołąbki bez zawijania - pieczone

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Gołąbki bez zawijania z kapusty włoskiej zapiekane w sosie pomidorowym z koperkiem, opcja dla wielbicieli gołąbków.

Gołąbki bez zawijania - pieczone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki bez zawijania - pieczone

 

  • 1/2 kapusty włoskiej
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 2 woreczki ugotowanego ryżu
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko, bułka tarta
  • koperek
  • śmietana 12%
  • duży słoiczek koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra

Sposób przygotowania:

Gołąbki bez zawijania - pieczone
Kapustę drobno posiekać, przełożyć do dużej miski. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na patelni, dodać do kapusty razem z ryżem i mięsem. Doprawić, dodać odrobinę koperku, jajko i spora ilość bułki tartej. Uformować kotlety i podsmażyć na patelni. W naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie liść kapusty. Włożyć gołąbki. Śmietanę wymieszać z koncentratem, posiekanym koperkiem i wodą. Zalać sosem gołąbki, piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 45 minut. 
Gołąbki bez zawijania - pieczone
kapuste posiekać, dodać ugotowany ryż i wymieszać
Gołąbki bez zawijania - pieczone
do kapusty z ryżem dodać cebulę i mięso, przyprawić
Gołąbki bez zawijania - pieczone
dodać jajko, bułkę tartą i uformowac kotleciki
Gołąbki bez zawijania - pieczone
podsmażone na patelni gołąbki układać w naczyniu