Sposób przygotowania:
Gołąbki z brązowym ryżem i kiełbasą
Na samym początku gotujemy 3 woreczki brązowego ryży w garnku z wodą i połową kostki rosołowej. Kapustę zaczynamy sparzać w garnku z wrzątkiem. Powoli ściągamy liście po wykrojeniu środka kapusty ( twardego zakończenia kapusty). Sparzone liście kapusty układamy na odwróconej do góry nogami misce. Kapustę podwawelską kroimy w kostkę i umieszczamy na patelni do smażenia. Cebulę obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę. Kiełbasę wraz z cebulą podsmażamy na patelni bez oleju ponieważ kiełbasa puści tłuszcz z środka. Ugotowany brązowy ryż do miękkości przekładamy do miski, a następnie dodajemy podsmażone składniki. Całość przyprawiamy pieprzem oraz odrobiną soli, a następnie dokładnie mieszamy. Na każdy liść wykładamy przygotowany farsz i delikatnie starannie zawijamy gołąbki. Gotowe zawinięte gołąbki wykładamy w naczyniu żaroodpornym, które wcześniej wykładamy liśćmi kapusty. Po zawinięciu wszystkich gołąbków zapiekamy w piekarniku przez około 40 minut w 170 stopniach. Po 40 minutach zalewamy naczynie przygotowanym sosem z wody, koncentraty i łyżki mąki pszennej. Po zalaniu zapiekamy przez następne 20 minut. Smacznego!!!