aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Gołąbki z mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tradycyjne gołąbki z mięsem mielonym możemy podawać z sosem pomidorowym, pieczarkowym lub z grzybów leśnych.

Gołąbki z mięsem mielonym Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Gołąbki z mięsem mielonym

 

  • 1 główka kapusty
  • 500 g mięsa mielonego
  • 300 g ryżu
  • 4 cebule
  • sól
  • kucharek
  • olej

Sposób przygotowania:

Gołąbki z mięsem mielonym
Kapustę opłukujemy i wycinamy głąb, wkładamy ją do dużego garnka i zalewamy wodą, tak żeby cała była nią przykryta. Lekko solimy i zagotowujemy wodę, po 2-3 minutach wyjmujemy pierwsze liście i tak samo postępujemy z pozostałymi. Zostawiamy do ostygnięcia.

Na patelni smażymy cebule pokrojoną w kostkę, dodajemy mięso mielone i przyprawiamy solą, pieprzem i Kucharkiem. Mieszamy i smażymy przez 5 minut.

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ostygnięty przekładamy do miski i dodajemy do niego cebule z mięsem. Całość dokładnie mieszamy.

Z ostygniętych liści odcinamy grube części i na każdym układamy porcję farszu.

Zawijamy tak jak krokiety i układamy w naczyniu do zapiekania.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 C przez ok. 1 godzinę.

Gotowe gołąbki podajemy z sosem pomidorowym, pieczarkowym lub grzybowym. 
Gołąbki z mięsem mielonym
Do przesmażonej cebuli dodajemy mięso mielone, przyprawiamy i smażymy.
Gołąbki z mięsem mielonym
Do ugotowanego ryżu dorzucamy mięso z cebulą i dokładnie mieszamy farsz.
Gołąbki z mięsem mielonym
Na obgotowanych liściach kapusty układamy porcje farszu.
Gołąbki z mięsem mielonym
Gołąbki zwijamy tak jak krokiety. Fajnie wyglądają i nie rozpadają się.
Gołąbki z mięsem mielonym
Gołąbki układamy w naczyniu do pieczenia, którego dno wyłożone jest liśćmi kapusty. Pieczemy ok. 1 godzinę.

Tagi:

gołąbki