kasia_0419

kasia_0419

Starszy Kucharz
[Przepisów: 51]

gołąbki z miesem mielonym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

gołabki z mięsem mielonym i sosem pomidorowym

gołąbki z miesem mielonym

Składniki:

gołąbki z miesem mielonym

 

  • dużą główkę kapusty
  • 1kg ryżu
  • 1kg surowego mięsa mielonego
  • 3 jaja surowe
  • ziarenka smaku, pieprz
  • 2 cebule
  • 2 zabki czosnku
  • 3 łyzkiprzecieru pomidorowego
  • wywar z warzyw lub rosół

Sposób przygotowania:

gołąbki z miesem mielonym
kapustę obgotować we wrzątku, zdjąć liście, sciac zgrubienia na lisciach. Przygotować farsz:
ryz ugotować, dodać mięso, 3 jaja, przyprawy, podduszone posiekane w kostke cebule i starty czosnek. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić farsz do smaku, formować male gołabki i zwijać w liście kapusty.naczynie wyłożyć, liśćmi kapusty i układac gołąbki.podlać wywarem z warzyw lub rosołem i gotować. pod koniec zalac gołabki ciepłą wodą, zagotowac jeszcze 5 minut, wyciągnąc gołąbki, razem z liścmi. dodac przecier pomidorowy do garnka i zagotować. mozna zaprawic mąką z wodą, a zrobi sie gestszy sos