przemek7744

przemek7744

Kucharz
[Przepisów: 6]

Gołąbki z mięsem i warzywami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

U mnie dziś na obiad gołąbki z mięsem i warzywami. Dla 5 osób.

Gołąbki z mięsem i warzywami.

Składniki:

Gołąbki z mięsem i warzywami.

 

  • 5 dużych liści kapusty włoskiej;
  • 20 dag mięsa mielonego np drobiowego;
  • 1 torebka kaszy jęczmiennej (10 dag);
  • 1 cebula;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1 marchewka;
  • 2 pomidory;
  • 1 papryka zielona;
  • 1 łyżka oleju;
  • sól, pieprz;
  • szklanka wywaru warzywnego.

Sposób przygotowania:

Gołąbki z mięsem i warzywami.
Liście z kapusty obgotować w osolonej wodzie przez ok 5 min. Przygotować kaszę (ugotować w osolonej wodzie przez ok 10 min). Cebulę i czosnek drobno posiekać, marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, podsmażyć na patelni na 1 łyżce oleju razem , przez ok 10 min. Pod koniec doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z surowym mięsem mielonym Na każdym listku układać po porcji farszu, po czym całość dość mocno zrolować. Gołąbki ułożyć w garnku, zlać bulionem, dodać pokrojone w kostkę pomidory i paprykę. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez ok godzinę.