p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

gołąbki z mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

gołąbki z mięsem mielonym wieprzowym, wołowym i ryżem

gołąbki z mięsem mielonym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

gołąbki z mięsem mielonym

 

  • 1 szt. kapusta biała duża,
  • 500 g mięso mielone wołowe,
  • 500 g mięso mielone wieprzowe,
  • 1 szt. kostka rosołowa,
  • 2 łyżeczki przyprawa do dań Kucharek,
  • do smaku sól pieprz,
  • do smaku majeranek,
  • 1 szt. jajko

 

Sposób przygotowania:

gołąbki z mięsem mielonym
Ugotować ryż na półtwardo.Z kapusty wykroić głąb i obgotować kapustę.Liście rozdzielić. Ściąć zgrubiałe nerwy liściowe. Wymieszać 2 gatunki mięsa z ryżem i jajkiem, doprawić do smaku przyprawą Kucharek, solą, pieprzem i majerankiem. Farsz układać na liściach kapusty, zakładając boki liści do środka, a następnie zwinąć w rulon. Wyszło 19 gołąbków. Gołąbki obsmażyć na patelni a następnie ułożyć na blasze pozostałe liście kapusty,na nich ułożyć ciasno gołąbki i zalać kostką rosołową rozpuszczoną w szklance wrzącej wody. Przykryć liśćmi kapusty. Dusić w temp. 150 stopni około 60 minut godz. Obrócić gołąbki na drugą stronę. Zwiększyć temp. do 180 stopni i dalej dusić około 40 minut.
gołąbki z mięsem mielonym
Etap 1
gołąbki z mięsem mielonym
gołabki przykrywamy liśćmi kapusty
gołąbki z mięsem mielonym
Etap 3