Sposób przygotowania:
gołąbki z mięsem mielonym
Ugotować ryż na półtwardo.Z kapusty wykroić głąb i obgotować kapustę.Liście rozdzielić. Ściąć zgrubiałe nerwy liściowe. Wymieszać 2 gatunki mięsa z ryżem i jajkiem, doprawić do smaku przyprawą Kucharek, solą, pieprzem i majerankiem. Farsz układać na liściach kapusty, zakładając boki liści do środka, a następnie zwinąć w rulon. Wyszło 19 gołąbków. Gołąbki obsmażyć na patelni a następnie ułożyć na blasze pozostałe liście kapusty,na nich ułożyć ciasno gołąbki i zalać kostką rosołową rozpuszczoną w szklance wrzącej wody. Przykryć liśćmi kapusty. Dusić w temp. 150 stopni około 60 minut godz. Obrócić gołąbki na drugą stronę. Zwiększyć temp. do 180 stopni i dalej dusić około 40 minut.