BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Gołąbki z młodej kapusty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pierwsze w tym roku gołąbki z młodej nowej kapusty. Gołąbki takie są uwielbiane przez moją cała rodzinkę.

Gołąbki z młodej kapusty

Składniki:

Gołąbki z młodej kapusty

 

  • młoda kapusta 1 szt,
  • długoziarnisty ryż 200 g,
  • mięso mielone około 600 g,
  • cebula 1 szt
  • pieprz , sól do smaku,
  • przyprawa do mięsa mielonego 1 łyżeczka,
  • przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka,

 

  • Dodatkowo ;
  • ketchup,

Sposób przygotowania:

Gołąbki z młodej kapusty
Ryż ugotować w osolonej wodzie na półmiękko. Po ugotowaniu przepłukać zimną wodą zimną i wystudzić. Do ryżu dodać mięso mielone, obraną , posiekaną podsmażoną cebulkę oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać do połączenia się składników.

Kapustę czyścic z brzydkich uszkodzonych liści. Nożem wyciąć głąb, aby liście łatwiej odchodziły.

Kapustę włożyć do dużego zalać gorącą wodą i parzyć ją na niewielkim ogniu , ściągając odchodzące liście i tak całą kapustę. Liście odsączać na sicie. Zgrubienie na liściach pościnać nożem.

Farsz nakładać porcjami na liściach, zawijać dość ściśle gołąbki.

Gotowe gołąbki poukładać w głębszej patelni z przykrywką na rozgrzanym maśle klarownym.

Smażyć do miekkości i do zapieczenia.

W razie konieczności podlać je bulionem warzywnym.

Podawać z ketchupem.

Gołąbki można włożyć do żaroodpornego naczynia i zapiekać w piekarniku.