Sposób przygotowania:
Gołąbki z młodej kapusty
Ryż ugotować w osolonej wodzie na półmiękko. Po ugotowaniu przepłukać zimną wodą zimną i wystudzić. Do ryżu dodać mięso mielone, obraną , posiekaną podsmażoną cebulkę oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać do połączenia się składników.
Kapustę czyścic z brzydkich uszkodzonych liści. Nożem wyciąć głąb, aby liście łatwiej odchodziły.
Kapustę włożyć do dużego zalać gorącą wodą i parzyć ją na niewielkim ogniu , ściągając odchodzące liście i tak całą kapustę. Liście odsączać na sicie. Zgrubienie na liściach pościnać nożem.
Farsz nakładać porcjami na liściach, zawijać dość ściśle gołąbki.
Gotowe gołąbki poukładać w głębszej patelni z przykrywką na rozgrzanym maśle klarownym.
Smażyć do miekkości i do zapieczenia.
W razie konieczności podlać je bulionem warzywnym.
Podawać z ketchupem.
Gołąbki można włożyć do żaroodpornego naczynia i zapiekać w piekarniku.
Kapustę czyścic z brzydkich uszkodzonych liści. Nożem wyciąć głąb, aby liście łatwiej odchodziły.
Kapustę włożyć do dużego zalać gorącą wodą i parzyć ją na niewielkim ogniu , ściągając odchodzące liście i tak całą kapustę. Liście odsączać na sicie. Zgrubienie na liściach pościnać nożem.
Farsz nakładać porcjami na liściach, zawijać dość ściśle gołąbki.
Gotowe gołąbki poukładać w głębszej patelni z przykrywką na rozgrzanym maśle klarownym.
Smażyć do miekkości i do zapieczenia.
W razie konieczności podlać je bulionem warzywnym.
Podawać z ketchupem.
Gołąbki można włożyć do żaroodpornego naczynia i zapiekać w piekarniku.
gusia1000