Sposób przygotowania:
Gołąbki z młodej kapusty z sosem1
Mięso gotuję z odrobiną soli. Po ugotowaniu, studzę i obieram.
2
Cebulę przesmażam na smalcu i mielę w maszynce razem z mięsem.
3
myję, obrywam brzydkie liście, wykrawam głąba , zanurzam w lekko osolonym wrzątku, zostawiam na chwilkę ( 2- 3 minutki)
4
Ściągam delikatnie listki ( trzeba uważać aby nie były za miękkie, ani za twarde). Odkładam je do przestudzenia.
5
Odcinam twarde „nerwy” z liścia.
6
Do zmielonego mięsa dodaję ugotowany al’ dente ryż, przyprawy, pieprz, majeranek, czosnek i sól.
7
Mieszam całość dokładnie.
8
Formuję małe kotleciki, układam na liściu kapusty i zwijam gołąbki.
9
Układam bardzo ciasno, na wyłożonych na dnie garnka małych liściach, gołąbki można najpierw obsmażyć na smalcu, jak kto woli.
10
Na wierzchu także układam liście. Zalewam gołąbki wodą i gotuję około 30 minut, na malutkim ogniu.
sos
Osobno robię sos na wywarze z mięsa. Dodaję do niego koncentrat pomidorowy, pół łyżeczki cukru, pieprz biały mielony . Śmietankę mieszam ze skrobią i zagęszczam nią sos. Solę do smaku.
podanie
Gołąbki wykładam na talerze i polewam sosem.
Henia
zbysiowa
Polecam Heniu, z mięsa jest pyszny wywar na sos :)
LauraLaura
zbysiowa
To tylko gotowac ;)