bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Gołąbki z młodej kapusty z kaszą jaglaną i mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Gołąbki z młodej kapusty są bardzo delikatne, najczęściej przyrządzam je z dodatkiem mięsa i kaszy jaglanej. Uwielbiam polane sosem pomidorowym.

Gołąbki z młodej kapusty z kaszą jaglaną i mięsem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki z młodej kapusty z kaszą jaglaną i mięsem

Gołąbki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 0,5 kilograma mięsa mielonego
  • 1 torebka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 1 kajzerka
  • 2 jajka
  • sól ,pieprz
  • Vegeta

Sos pomidorowy:

  • 1 litr przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • cukier

Sposób przygotowania:

Gołąbki z młodej kapusty z kaszą jaglaną i mięsem
Z kapusty wycinamy głąb, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez około 10 minut. Kapustę wyjmujemy z wody i delikatnie oddzielamy liście, studzimy i ścinamy zgrubiałe części liści.

Do mięsa mielonego dodajemy ugotowana kaszę jaglaną, namoczoną kajzerkę, jajka. Wszystko wyrabiamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na każdym liściu układamy układamy porcję masy i zwijamy dość ciasno zwijając brzegi do środka. Układamy ścisło w garnku, zalewamy wodą, doprawiamy do smaku sola i Vegetą. Gotujemy około 30-40 minut.

Przecier pomidorowy przelewamy do garnka, dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy. Zagęszczamy mąką rozrobioną wodą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Ugotowane gołąbki polewamy sosem pomidorowym.

Gotowanie:

Gołąbki z młodej kapusty z kaszą jaglaną i mięsem
Z kapusty usuwamy głąb , przekładamy do garnka i zalewamy wodą .
Gołąbki z młodej kapusty z kaszą jaglaną i mięsem
Przygotowujemy masę mięsną , układamy na każdym liściu .
Gołąbki z młodej kapusty z kaszą jaglaną i mięsem
Gołąbki zwijamy dość ścisło zwijając brzegi do środka .
Gołąbki z młodej kapusty z kaszą jaglaną i mięsem
Układamy ścisło w garnku , zalewamy wodą , doprawiamy i gotujemy do miękkości .