iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Gołąbki z młodej kapusty

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Gołąbki zawsze dobrze smakują, ale tylko teraz możemy je przygotować z młodej kapusty i tylko teraz będą smakować wyjątkowo.

Gołąbki z młodej kapusty

Składniki:

Gołąbki z młodej kapusty

farsz:

  • 1 woreczek ryżu
  • 1 woreczek kaszy pęczak
  • 1/2 kg mięsa drobiowego na gulasz
  • 2 łyżki margaryny
  • 1 cebula
  • przyprawy

sos:

dodatkowo:

  • 2 główki młodej kapusty

Sposób przygotowania:

Gołąbki z młodej kapusty
Ryż i kaszę ugotować, następnie wysypać do miski, wymieszać i wystudzić. Mięso skręcić na grubych oczkach maszynki ( można kupić gotowe mielone, ale wtedy jest drobno mielone).

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na margarynie, rumianą cebulę razem z mięsem dodać do kaszy z ryżem, wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem ziołowym.

W garnku zagotować sporą ilość wody i lekko ją osolić do gotującej się wody włożyć dosłownie na sekundy kapustę i wyjąć, następnie zdjąć te liście które zmiękły, a z kapustą postąpić podobnie, zdejmować liść po liściu.

Kiedy wszystkie liście mamy już zdjęte z kapusty to delikatnie odcinamy ostrym nożem na dole liści twardy nerw. Farsz kładziemy na środku liścia i zwijamy gołąbki. Pierwsze te mocno zielone liście układamy na dnie garnka i na nich układamy ciasno zwinięte gołąbki na wierzchu tez kładziemy liście.

Ułożone w garnku gołąbki zalewamy 1/2 litra bulionu warzywnego, przykrywamy i na małym palniku gotujemy do miękkości kapusty. Przy młodej kapuście jest to niecała godzina od momentu postawienia garnka na palniku.

Do mniejszego garnka wlewamy bulion warzywny i po zagotowaniu dodajemy do niego masło oraz mąkę wymieszaną ze śmietana i 1/2 szklanki wody na koniec dodajemy drobno posiekany koperek i doprawiamy do smaku.