Sposób przygotowania:
Gołąbki z młodej kapusty
Ryż i kaszę ugotować, następnie wysypać do miski, wymieszać i wystudzić. Mięso skręcić na grubych oczkach maszynki ( można kupić gotowe mielone, ale wtedy jest drobno mielone).
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na margarynie, rumianą cebulę razem z mięsem dodać do kaszy z ryżem, wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem ziołowym.
W garnku zagotować sporą ilość wody i lekko ją osolić do gotującej się wody włożyć dosłownie na sekundy kapustę i wyjąć, następnie zdjąć te liście które zmiękły, a z kapustą postąpić podobnie, zdejmować liść po liściu.
Kiedy wszystkie liście mamy już zdjęte z kapusty to delikatnie odcinamy ostrym nożem na dole liści twardy nerw. Farsz kładziemy na środku liścia i zwijamy gołąbki. Pierwsze te mocno zielone liście układamy na dnie garnka i na nich układamy ciasno zwinięte gołąbki na wierzchu tez kładziemy liście.
Ułożone w garnku gołąbki zalewamy 1/2 litra bulionu warzywnego, przykrywamy i na małym palniku gotujemy do miękkości kapusty. Przy młodej kapuście jest to niecała godzina od momentu postawienia garnka na palniku.
Do mniejszego garnka wlewamy bulion warzywny i po zagotowaniu dodajemy do niego masło oraz mąkę wymieszaną ze śmietana i 1/2 szklanki wody na koniec dodajemy drobno posiekany koperek i doprawiamy do smaku.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na margarynie, rumianą cebulę razem z mięsem dodać do kaszy z ryżem, wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem ziołowym.
W garnku zagotować sporą ilość wody i lekko ją osolić do gotującej się wody włożyć dosłownie na sekundy kapustę i wyjąć, następnie zdjąć te liście które zmiękły, a z kapustą postąpić podobnie, zdejmować liść po liściu.
Kiedy wszystkie liście mamy już zdjęte z kapusty to delikatnie odcinamy ostrym nożem na dole liści twardy nerw. Farsz kładziemy na środku liścia i zwijamy gołąbki. Pierwsze te mocno zielone liście układamy na dnie garnka i na nich układamy ciasno zwinięte gołąbki na wierzchu tez kładziemy liście.
Ułożone w garnku gołąbki zalewamy 1/2 litra bulionu warzywnego, przykrywamy i na małym palniku gotujemy do miękkości kapusty. Przy młodej kapuście jest to niecała godzina od momentu postawienia garnka na palniku.
Do mniejszego garnka wlewamy bulion warzywny i po zagotowaniu dodajemy do niego masło oraz mąkę wymieszaną ze śmietana i 1/2 szklanki wody na koniec dodajemy drobno posiekany koperek i doprawiamy do smaku.
Magdalena88
niezły kąsek