kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1233]

Gołąbki z młodej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Do przygotowania tych gołąbków użyłam tylko zewnętrznych liści z młodej kapusty. Farsz zawinięty jest w surowe liście kapusty.

Gołąbki z młodej kapusty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki z młodej kapusty

Na gołąbki

Na sos

  • około 2 szklanki wywaru od gołąbków
  • 1/2 szklanki mleka 3,2%
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii

Sposób przygotowania:

Gołąbki z młodej kapusty
Z młodej kapusty zdejmujemy zewnętrzne liście i myjemy, odsączamy z wody. Do miski wkładamy składniki farszu, dokładnie mieszamy do momentu, aż będzie kleisty. Farsz dzielimy na cztery części i kładziemy na liście kapusty, zwijamy gołąbki. Związujemy nitką. Marchew obieramy i ścieramy na tarce. Do garnka wkładamy gołąbki i startą marchew, wlewamy gorącą wodę, gotujemy do miękkości ( około godziny - czas gotowania zależy od grubości liści ). Wyjmujemy ugotowane gołąbki.

Przygotowanie sosu: do wywaru dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy, gotujemy przez kilka minut. W międzyczasie w mleku rozprowadzamy mąkę i wlewamy do garnka. Gotujemy razem przez chwilę, wkładamy gołąbki, podgrzewamy w sosie.
Gołąbki z młodej kapusty
Wszystkie składniki farszu wkładamy do miski i mieszamy
Gołąbki z młodej kapusty
Kładziemy farsz na liściach kapusty i zwijamy gołąbki
Gołąbki z młodej kapusty
Zwinięte gołąbki obwiązujemy nitką i wkładamy do garnka
Gołąbki z młodej kapusty
Do gołąbków i startej marchewki dolewamy wodę