Sposób przygotowania:
Gołąbki z młodej kapusty
Z młodej kapusty zdejmujemy liście i parzymy przez krótki czas w gotującej się wodzie. Przekładamy na cedzak i odsączamy z wody. Do miski wkładamy składniki farszu, dokładnie mieszamy do momentu, aż będzie kleisty. Farsz dzielimy na cztery części i kładziemy na liście kapusty, zwijamy gołąbki. Związujemy nitką. Marchew obieramy i ścieramy na tarce. Do garnka wkładamy gołąbki i startą marchew, dolewamy gorący rosół, gotujemy do miękkości ( około godziny - czas gotowania zależy od grubości liści ). Wyjmujemy ugotowane gołąbki.
Przygotowanie sosu: do wywaru dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy, gotujemy przez kilka minut. W międzyczasie w mleku rozprowadzamy mąkę i wlewamy do garnka. Gotujemy razem przez chwilę, wkładamy gołąbki, podgrzewamy w sosie.
Przygotowanie sosu: do wywaru dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy, gotujemy przez kilka minut. W międzyczasie w mleku rozprowadzamy mąkę i wlewamy do garnka. Gotujemy razem przez chwilę, wkładamy gołąbki, podgrzewamy w sosie.