Sposób przygotowania:
Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i kaszą
Kaszę ugotować na półtwardo, osączyć i wystudzić. Dodać mięso mielone oraz przyprawy i dokładnie wyrobić masę. Ze sparzonych liści ściąć zgrubienia. Z mięsnej masy formować kulki i zawijać w liście kapusty.
Z podanych składników wyszło mi 8 gołąbków. W rondlu na dnie ułożyć pozostałe dwa liście kapusty. Na kapuście ułożyć gołąbki. Zalać je wodą, odrobinę posolić i zagotować. Przykryć pokrywką i dusić aż kapusta będzie miękka, w przypadku młodej kapusty ok 30-40 minut.
Podawać polane ulubionym sosem, u mnie pomidorowy. Przygotować sos pomidorowy. Pomidory z puszki zmiksować i przelać do rondelka.
Zagotować, do smaku doprawić solą,cukrem i majerankiem.
Z podanych składników wyszło mi 8 gołąbków. W rondlu na dnie ułożyć pozostałe dwa liście kapusty. Na kapuście ułożyć gołąbki. Zalać je wodą, odrobinę posolić i zagotować. Przykryć pokrywką i dusić aż kapusta będzie miękka, w przypadku młodej kapusty ok 30-40 minut.
Podawać polane ulubionym sosem, u mnie pomidorowy. Przygotować sos pomidorowy. Pomidory z puszki zmiksować i przelać do rondelka.
Zagotować, do smaku doprawić solą,cukrem i majerankiem.
Jagodowa
Magdalena88