migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i kaszą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Na straganach pełno młodej kapustki więc koniecznie trzeba zrobić gołąbki bo z młodej kapusty są najlepsze. Liście szybko się parzą i nie trzeba długo dusić gotowych gołąbków.

Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i kaszą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i kaszą

gołąbki

  • 10 sparzonych dużych liści młodej kapusty
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 100 g kaszy jęczmiennej lub orkiszowej (1 woreczek)
  • sól,pieprz
  • 1,5 łyżki majeranku
  • ok 0,5 l wody

sos pomidorowy

Sposób przygotowania:

Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i kaszą
Kaszę ugotować na półtwardo, osączyć i wystudzić. Dodać mięso mielone oraz przyprawy i dokładnie wyrobić masę. Ze sparzonych liści ściąć zgrubienia. Z mięsnej masy formować kulki i zawijać w liście kapusty.

Z podanych składników wyszło mi 8 gołąbków. W rondlu na dnie ułożyć pozostałe dwa liście kapusty. Na kapuście ułożyć gołąbki. Zalać je wodą, odrobinę posolić i zagotować. Przykryć pokrywką i dusić aż kapusta będzie miękka, w przypadku młodej kapusty ok 30-40 minut. 

Podawać  polane ulubionym sosem, u mnie pomidorowy. Przygotować sos pomidorowy. Pomidory z puszki zmiksować i przelać do rondelka.

Zagotować, do smaku doprawić solą,cukrem i majerankiem. 
Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i kaszą
Kaszę ugotować na półtwardo, osączyć i wystudzić.
Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i kaszą
Do kaszy dodać mięso mielone oraz przyprawy i dokładnie wyrobić masę.
Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i kaszą
Ze sparzonych liści ściąć zgrubienia. Z mięsnej masy formować kulki i zawijać w liście kapusty.
Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i kaszą
W rondlu na dnie ułożyć pozostałe dwa liście kapusty. Na kapuście ułożyć gołąbki.

Tagi:

mięso danie