WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Golonka pieczona w cebuli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Coś dla prawdziwych mięsożerców. Golonki wieprzowe pieczone tradycyjnie, w cebuli z przyprawą do mięs.

Golonka pieczona w cebuli

Składniki:

Golonka pieczona w cebuli

 

  • 6 golonek
  • 4-5 cebul
  • przyprawa do mięs
  • odrobina wody

Sposób przygotowania:

Golonka pieczona w cebuli

Przygotowanie

Golonka pieczona w cebuli
Golonkę marynujemy w przyprawie i cebuli.

Golonki oczyszczamy i osuszamy. Dokładnie, odsuwając mięso od kości, nacieramy uniwersalną przyprawą do mięs. Układamy w naczyniu.
Cebule obieramy i kroimy w dość grube piórka lub półplasterki. Obkładamy nią dokładnie golonki, zamykamy naczynie i odstawiamy na noc do lodówki.

Pieczenie

Golonka pieczona w cebuli
Golonkę pieczemy dość długo w zależności od mięsa.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i wkładamy golonki pod przykryciem. Wcześniej podlewamy je odrobiną wody. Pieczemy aż mięso będzie miękkie i odstanie od kości, na koniec odkrywając, by się przyrumieniła.