Sposób przygotowania:
Golonka wieprzowa pieczona z porterem
Golonkę umyć i włożyć do odpowiednio dużego garnka, zalać zimną wodą (musi byc cala pod wodą), dodać ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec i pieprz ziarnisty. Ugotować do miękkości.
Kiedy kości łatwo przekręcić palcami to znak, że golonkę można ostrożnie przełożyć łyżką cedzakową do odpowiednio szerokiego naczynia do zapiekanka. Dolać olej do naczynia, a mięso polać zimnym porterem.
Dodać miód o mocnym smaku - rzepakowy, gryczany lub leśny. Dołożyć musztardę oraz dolać płynną przyprawę do zup. Wymieszać.
Na koniec dodać drobno posiekaną cebulę i przemieszać z sosem piwnym.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200*C i piec ok. 1,5 godizny polewając co 20 minut sosem wytworzonym w trakcie pieczenia.
Pod koniec pieczenia skórkę ostrożnie naciąć w kratkę ostrym nożem.
Kiedy kości łatwo przekręcić palcami to znak, że golonkę można ostrożnie przełożyć łyżką cedzakową do odpowiednio szerokiego naczynia do zapiekanka. Dolać olej do naczynia, a mięso polać zimnym porterem.
Dodać miód o mocnym smaku - rzepakowy, gryczany lub leśny. Dołożyć musztardę oraz dolać płynną przyprawę do zup. Wymieszać.
Na koniec dodać drobno posiekaną cebulę i przemieszać z sosem piwnym.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200*C i piec ok. 1,5 godizny polewając co 20 minut sosem wytworzonym w trakcie pieczenia.
Pod koniec pieczenia skórkę ostrożnie naciąć w kratkę ostrym nożem.