Sposób przygotowania:
Młoda kapusta ze schabem, kiełbasą i pomidoramiPrzygotowanie kapusty:
Z kapusty usunąć wierzchnie liście, przekroić na pół, następnie na ćwiartki, usunąć głąb, poszatkować, opłukać na durszlaku pod wodą, wrzucić do garnka, zalać wodą gotować 15 minut od czasu do czasu mieszając.
Smażenie mięsa i kiełbasy:
W tym czasie na patelni z rozgrzanym olejem zeszklić pokrojoną w kostkę cebulkę, dodać pokrojony w kostkę, obtoczony w przyprawie do wieprzowiny schab, oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę.
Smażyć 5-7 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać do kapusty.
Kończenie dania:
Pomidory sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dodać do kapusty.
Dodać także startą na dużych oczkach marchew, dokładnie wymieszać, gotować pół godziny. Po tym czasie dodać śmietanę, doprawić obficie solą i pieprzem, gotować jeszcze 5 minut na wolnym ogniu.
Dodać drobno posiekany koperek, wymieszać i podawać. Smacznego!
BozenaMatuszczyk