lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Golonka pieczona

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Golonkę robiłam po raz pierwszy i myślę, że wyszła całkiem niezła. Mięso było mięciutki i samo odchodziło od kości.

Golonka pieczona

Składniki:

Golonka pieczona

 

Sposób przygotowania:

Golonka pieczona
Golonkę myjemy i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą dodajemy obrane i umyte warzywa, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i sól i pieprz. Gotujemy godzinę. Następnie do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego przekładamy mięso i posypujemy pieprzem, papryką, przyprawą do grilla i czosnkiem. Podlać niewielką ilością wywaru. Pieczemy jeszcze około 50 minut. Ja ją podałam z chrzanem ziemniakami i buraczkami.