IGGI

IGGI

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Gotowana kolba kukurydzy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Bardzo szybka i łatwa do zrobienia przekąska

Gotowana kolba kukurydzy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gotowana kolba kukurydzy

 

  • 4-5 litrów wody
  • 2 kolby kukurydzy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku

 

 

 

  • liść sałaty rzymskiej do wyłożenia talerza

Sposób przygotowania:

Gotowana kolba kukurydzy
Kolby kukurydzy obieramy z liści i dokładnie pozbywamy się włókien, myjemy pod bieżącą zimną wodą. Do wody dodajemy łyżeczkę cukru oraz czubatą łyżeczkę sproszkowanej ostrej papryki, doprowadzamy do wrzenia w dużym garnku. Do wrzącej wody wkładamy kukurydzę, gotujemy przez 10-12 minut. Po tym czasie odławiamy kolby i wykładamy na talerze wyłożone sałatą rzymską. Smarujemy masłem, doprawiamy solą i pieprzem.
Gotowana kolba kukurydzy
Kukurydzę dokładnie obieramy z liści i włókien
Gotowana kolba kukurydzy
Kukurydze wkładamy do garnka z wrzącą wodą
Gotowana kolba kukurydzy
Po 10 minutach wyjmujemy kukurydzę z wody
Gotowana kolba kukurydzy
Ugotowaną kolbę smarujemy masłem i przyprawiamy solą i pieprzem